1image-(002).

Strømpris-prognose

Er strømprisene på vei opp slik denne gårdsvindmøllen er?

Fædrelandvennen skriver 20.4.2023:

Etter rekordhøye strømpriser i vinter har situasjonen roet seg betydelig for både norske bedrifter og husholdninger denne våren, med priser rundt en krone per kilowattime.

Nå advarer direktør for kraftforvaltning i Entelios, Andreas Myhre, at prisene kan være på vei tilbake til nivåene vi så i fjor. Han beskriver situasjonen som «stille før stormen».

– Norske bedrifter og husholdninger må være forberedt på å periodevis betale veldig høye strømpriser de neste 5-8 årene, sier Myhre.

Han mener gasslagrene i Europa fremdeles er sårbare etter tilførselen fra Russland stoppet opp, og at fordelaktig vær i tiden fremover er avgjørende.

Likevel mener han det er vanskelig å spå nøyaktig hvor stort prishoppet var.

– Om vi får pristopper på to, syv eller ti kroner er umulig å spå. Men det er minst to ting som gjør at vi trolig er i starten på en lang periode med høye strømpriser, sier Myhre og fortsetter:

– Mye tyder på at det er stille før stormen.

Myhre bedyrer at prishoppet allerede kan komme til sommeren.

– Blir det en varm sommer med stort behov i Europa for energi til nedkjøling, vil vi kunne oppleve betydelig prisøkning allerede da. Og skulle prognosene tilsi at januar blir kald, er risikoen stor for en ny runde med skyhøye rasjoneringspriser til høsten.

Samtidig frykter han prisene først vil kunne roe seg i 2028, altså om fem år.